..
Στα ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ πλήθος διαφορετικών οργανισμών που έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, συνθέτουν μοναδικούς βιοτόπους. Η σημασία των οικοσυστημάτων αυτών είναι τεράστια, αφού έχουν άμεση σχέση με την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Ανάμεσα στο πλήθος των ωφελειών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα αυτά, ξεχωρίζουν η σημαντική συνεισφορά τους στην παραγωγή οξυγόνου, στην δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, στην αντιστάθμιση κάποιων από τις επιπτώσεις που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και η υποστήριξη των αλιευτικών κοινοτήτων.
Παρά την αραίωση λόγω του μεγάλου όγκου νερού, η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος εκθέτει τους θαλάσσιους οργανισμούς συνεχώς σε κίνδυνο. Όσο ο βαθμός της ρύπανσης μεγαλώνει, τόσο μεγαλώνει και ο αριθμός των θαλάσσιων ειδών που υφίσταται τις συνέπειες από την ανθρωπογενή αυτή επίδραση. Ειδικά η ρύπανση από τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού αν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα προβλέπεται σύντομα να υπάρχουν λιγότερα ψάρια από πλαστικά στη θάλασσα. Ωστόσο η παραγωγή πλαστικών αυξάνεται συνεχώς. Ανάμεσα στα προβλήματα της ρύπανσης από πλαστικά σημαντική συχνότητα παρουσιάζει η κατάποση τους από διάφορα θαλάσσια είδη.
Καθώς ο πληθυσμός στον πλανήτη συνεχώς αυξάνεται, η απαίτηση για αλιεύματα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, κάτι που επιδεινώνει την κατάσταση των υδρόβιων πόρων σε παγκόσμια κλίμακα. Η αλιευτική βιομηχανία και η διαχείριση της ΑΛΙΕΙΑΣ έχουν εδώ καθοριστικό ρόλο, αφού ο περιορισμός της μικρού μεγέθους επαγγελματικής αλιείας και η επικράτηση της αλιείας με συρόμενα δίχτυα, αλλά και σε μικρότερο βαθμό η ψυχαγωγική αλιεία, συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της ισορροπίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Η αλιεία με τράτα βυθού που πραγματοποιείται ακόμα και σε μεγάλα βάθη προκαλεί πολύ μεγάλες ζημιές εξαιτίας της αδιάκριτης συλλογής ειδών που πραγματοποιεί. Με την τεχνική αυτή οι συνήθεις μεταβολές που προκαλεί πάντα η αλιεία στα θαλάσσια είδη, φτάνουν σε ακραίο βαθμό.
Οι ΕΙΣΒΟΛΕΣ ειδών που προέρχονται από οικοσυστήματα που διαφέρουν από το οικοσύστημα που τα υποδέχεται, δημιουργεί επιπτώσεις που μεταφέρονται μέσω του τροφικού δικτύου, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στη βιοποικιλότητα. Η εισβολή αυτή στα θαλάσσια οικοσυστήματα, που χαρακτηρίζονται πάντα από τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ειδών τους, επηρεάζει τόσο τη δομή της θαλάσσιας κοινότητας υποδοχής, όσο και το μέγεθος και τη δυναμική της.
Οι περιβαλλοντικές μεταβολές, η κλιματική αλλαγή, οι διαφοροποιήσεις στους βιοτόπους και διάφορες οικολογικές διεργασίες, συνθέτουν τους παράγοντες που προκαλούν το φαινόμενο και που λειτουργώντας συνδυαστικά ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις επιπτώσεις των εισβολών.
H ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, αφού συνδέεται άμεσα με αλλαγές στη θερμοκρασία της θάλασσας, με το οξυγόνο που περιέχει, με αλλαγές στη διαστρωμάτωση, με τα θρεπτικά συστατικά και με αλλαγές στο pH του νερού. Οι επιπτώσεις της προβλέπεται να ενισχύσουν σημαντικά προβλήματα των οικοσυστημάτων, όπως η αυξημένη θνησιμότητα των θαλάσσιων οργανισμών, οι κατανομές τους, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών, η μείωση της αφθονίας τους και άλλα. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή συνδυαζόμενη με άλλους στρεσογόνους παράγοντες πίεσης αλλά και με τη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τη μεταβλητότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να αναδειχθεί τελικά στην βασικότερη απειλή για τα θαλάσσια συστήματα.
Ο θαλάσσιος και παράκτιος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, με την μεγάλη ανάπτυξή που γνωρίζει έχει εξελιχθεί στη σημαντικότερη συνιστώσα της βιομηχανίας του τουρισμού, περιλαμβάνοντας σημαντικό πλήθος δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων. Η σχέση του με το χώρο που τον φιλοξενεί -τόσο τον παράκτιο όσο και τον θαλάσσιο- είναι άμεση και γι’ αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στους θαλάσσιους πόρους. Η κατασκευή και λειτουργία κτιριακών και λιμενικών εγκαταστάσεων, η δραστηριοποίηση σκαφών κάθε είδους, η αλιεία αναψυχής είναι μόνο μερικές χαρακτηριστικά επιδραστικές συνιστώσες του. Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία σκαφών αναψυχής παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, ενώ ειδικά ο κλάδος των κρουαζιερόπλοιων που είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος, κατακλύζει με τα πλοία του κάθε γωνιά του πλανήτη, ακόμα και περιοχές για τις οποίες εφαρμόζεται καθεστώς προστασίας, περιλαμβανομένων ακόμα και όσων αποτελούν μέρος της Θαλάσσιας Παγκόσμιας Κληρονομιάς λόγω της εξαιρετικής βιοποικιλότητας τους.
Η δημιουργία ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, όπως για παράδειγμα θαλάσσιων πάρκων, αποτελούν ένα βασικό σημείο εκκίνησης για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Πρόκειται για περιοχές που χωρίζονται σε διαφορετικές ζώνες που επιτρέπουν διαφορετικές δραστηριότητες, αλλά περιλαμβάνουν και ζώνες απόλυτης απαγόρευσης της αλιείας, των γεωτρήσεων και των εξορύξεων. Πόσο αποτελεσματικά μπορούν να συμβάλουν στην προστασία, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο αφορούν σε όλα τα είδη του οικοσυστήματος και όχι μόνο σε κάποια προβεβλημένα από αυτά.
Μέχρι σήμερα πάρα πολύ μικρό ποσοστό της Μεσογείου προστατεύεται, ενώ οι περισσότερες από τις προστατευόμενες περιοχές έχουν συχνά ιδιαίτερα μικρό μέγεθος ή/και εκτείνονται μόνο κοντά στην ακτογραμμή. Στην Ελλάδα οι θαλάσσιες περιοχές που προστατεύονται παραμένουν ελάχιστες, συγκριτικά με τη σημασία και το χώρο που η θάλασσα καταλαμβάνει, ενώ για το νησί της Κέρκυρας δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμιά προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
© depthCOMMUNITY
All rights reserved
No part of this site may be reproduced without our written permission
© depthCOMMUNITY
All rights reserved
No part of this site may be reproduced without our written permission